18 Mayıs 2014

Kemal Atatürk Mason localarını kapattımı? Mim Kemal Öke



Mim Kemal Öke,Kemal Atatürk'ün ölümüne kadar onun sağlığı ile yakından ilgilenmiş. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locasında Büyük Üstat olarak görev yapmış ve TBMM VIII. Dönem (Ara Seçim) İstanbul Milletvekilliği yapmıştır.

Türkiye Mason Derneği 2 Nisan 1949 tarihinde Taksim Ayla apartmanındaki lokalinde bir toplantı yapmıştır.Kongre Başkanlığına Operatör Mim Kemal Öke,asbaşkanlığa Ferdi Zühtü Örücü,katipliklere İbrahim Hoyi ve Vedat Başar saçilmitir.[1]

Kemal Atatürk Mason localarını kapattımı? Mim Kemal Öke'nin toplantıdaki konuşmasından:

''...Delegelerden İsmail Memduh tarafından yapılan teklif üzerine Atatürk'ün hatırası için bir dakika ihtiram sükutu yapıldıktan sonra Mim  Kemal Öke sözlerine şunları ilave etti.

  -Şu dakikada onun ruhunu tazip değil taziz ediyoruz.

Atatürk mason teşekkülü için çok büyük iltifatta bulunmuş,Ankara'daki binaya her yıl üç bin lira yardım etmişlerdir. bugün başımızdakilerde aynı yardımlarda bulunmuşlardır.

Atatürk, memleketimizi ziyarete gelen tanınmış bazı şahsiyetleri bu lokalde kabul ve ziyaret etmişlerdir.

Mason teşekkülünü Atatürk kapatmamıştır.

Siyasi ahval o gün böyle bir imayı mecbur kılmıştı. O zaman ben başkanlıktan Maraşal Fevzi Çakmak'ın emri üzere ayrılmıştım.Maraşal askerlerin bu kabil teşekküllerde bulunmamasını emretmiştir. Ortalığı karıştırmak şahsi taassublarını silah gibi kullanmak isteyen baykuşlara bu kürsüden tekrar ediyorum.Bu teşekkül Atatürk'ün ruhunu tazib etmemiş, taziz etmiştir.''[2]

kaynaklar:
[1]Cumhuriyet Gazetesi,3 nisan 1949,sayfa 1
[2]Cumhuriyet Gazetesi,3 nisan 1949,sayfa 7


Hilmi Kemal


Alıntılarda http://gercektarihinsayfasi.blogspot.com.tr/ olarak kaynak bildiriniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ahsarla